Miért éppen a Laravel?

Sok php frameworköt kipróbáltam, de mindig volt egy-két zavaró funkció vagy hiányosság. Aztán áttértem a Laravelre. Az alábbiakban bemutatok néhány okot, miért is választottam.

Miért éppen a Laravel?

Útvonalkezelés


Ez az amit a legjobban szeretek a Laravelben.  Nagyon szépen és egyértelműen lehet vele az útvonalakat kezelni. Ráadásul sok extra lehetőség is van benne.


Composer


Laravel nagyon sok külső csomagot használ. Ezeket a csomagokat a Composer kezeli. Természetesen tudjuk bővíteni is a már meglévőket. Végre nem kell a letöltéssel vagy a klónozással foglalkozni. Csak annyit kell tenni, hogy a szükséges csomagot futtatjuk. Miért is használnánk mást?


Artisan


Ez a parancssor egy erőteljes fejlesztési eszköz a programozóknak. Különböző feladatokat tudunk parancssorosan végrehajtani. Csak beírjuk a terminál ablakba, hogy php artisan és megjelennek a lehetősegek. Mik ezek a lehetőségek? Például különböző adatbázisra vonatkozó műveletek (táblák létrehozása, adatok betöltése, stb.). Ez csak néhány művelet azok közül amik a rendelkezésünkre állnak.


Blade template rendszer


A Blade egy könnyen használható sablonozó motor a Laravelbe. Segítségével egyszerűen tudjuk kezelni az oldalakon megjelenő tartalmakat, scripteket és az egyéb kódokat. Elkerülhetjük a csúnya Html és Php kódokat. Helyette egy könnyen áttekinthető és még könnyebben módosítható kódot fogunk kapni.


layout.blade.php: Ez a fő template fájl, amibe megadjuk a szerkezetet. Az include-dal tudunk további layout fájlokat behívni és a yield segítségével pedig az aktuális oldal tartalami részét tudjuk kezelni.


includes/head.blade.php: Ez legyen például az alábbi pár szor.


pages/home.blade.php: A controller-rel elég ha csak a egy blade fájlt kezelünk, ami használja a fő layout-ot és mi csak megadjuk, hogy melyik helyre mit akarunk betölteni.


Lekérdezések


A legtöbb php kódot nagyon el lehet rontani a nagy és átláthatatlan sql lekérdezésekkel. Egyszerűbb lenne egy tömör és lényegretörő megoldás. A Laravel erre is megoldást nyújt.

Ez csak pár lehetőség a sok közül. Mennyivel egyszerűbb nem igaz?


Adatbázis feltöltése tesztadatokkal


Sokszor előfordult már velem, hogy egy projekt alkalmával az adatbázist állandóan fel kellett tölteni tesztadatokkal. Ez elég unalmas és monoton tud lenni, nem? Miért nincs rá valami egyszerű megoldás? A Laravelben ezt a problémát könnyen tudjuk orvosolni. Létrehozunk a táblának egy fájl, ami tartalmazza a megadott adatokat és ha szükséges, akkor csak futtatjuk az artisan parancsot.

Utána futtatjuk a megfelelő parancsot:

Ez csak pár lehetőség a sok közül. Mennyivel egyszerűbb nem igaz?Ez csak néhány érv, hogy miért érdemes elkezdeni foglalkozni ezzel a keretrendszerrel.Bővebb információ a Laravel hivatalosa oldalán olvasható.
Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 4.2 / 5 (19 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Miért éppen a Laravel? bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező