Melyik keretrendszert válasszam?

Amikor kiválasztjuk, hogy melyik keretrendszert szeretnénk a későbbiekben használni, akkor sok szempontot figyelembe kell venni. Az egyik ilyen szempont lehet a népszerűség. Minél jobb egy keretrendszer, annál többen használják.

Melyik keretrendszert válasszam?

Amikor kiválasztjuk, hogy melyik keretrendszert szeretnénk a későbbiekben használni, akkor sok szempontot figyelembe kell venni. 


Népszerűség

Az egyik ilyen szempont lehet a népszerűség. Minél jobb egy keretrendszer, annál többen használják. Ez miért is jó nekünk? Azért, mert ha egy rendszert sokan használnak, akkor több segítséget fogunk hozzá találni (különböző internetes segédletek, fórumok, stb.). A fenti grafikonon az látszik, hogy 2013 végén a keretrendszerek népszerűsége hogyan alakult.


Útvonalkezelés

Furcsa lehet, hogy ez nálam egyből a második helyen szerepel, de egy weboldalnál vagy webes rendszernél elengedhetetlen, hogy az url-ek és azok feldolgozása megfelelő legyen. Nézzük meg, hogy a keretrendszerünk hogyan kezeli le ezeket.


Fejlesztés, támogatás

Számomra ez is egy sarkalatos pont. Ha használunk egy keretrendszert, akkor azt hasonlóan egy cms-hez, folyamatosan frissíteni kell. Ennek oka lehet az, hogy a keretrendszer programozói kijavítottak egy biztonsági részt, új funkciókat építettek be, frissítették a komponenseket vagy csak éppen fejlesztéseket hajtottak végre.


Sebesség

Ma már számos lehetőség van rá, hogy leteszteljük a keretrendszerünk sebességét. Pl.: Google PageSpeed Insights. Mielőtt persze ezt megtennénk, állítsunk be mindent, amit csak lehet, hogy az oldalunk a lehető leggyorsabb legyen. Pl.: Cache, Optimalizálás (css, js), stb.. Jelentős sebességcsökkenés elsősorban a nagyobb rendszerek esetében fordulhat elő (Pl.: Zend), ezért jól gondoljuk meg ezek használatát.


Biztonság

Több szempontnak is eleget kell, hogy tegyen biztonsági szempontból egy keretrendszer. Pl.: Külön lehet-e választani a public és az alkalmazást tartalmazó mappát.


Könyvtárszerkezet

Az is rendkívül fontos kérdés, hogy az egyes osztályokat, sablon fájlokat, milyen könyvtár szerkezetbe szervezi. Célszerű olyat választani, ahol az azonos dolgok egymás mellett helyezkednek el. Pl.: Controllerek, Modellek, Templatek egy könyvtárba.


Hibák kezelése

Hogyan kezeli a rendszer a hibákat? Naplózza őket? Ha valamit fejlesztés közben elrontottunk a kódba, akkor megfelelő visszajelzést ad?


Bővíthetőség

Mennyire nehézkes a rendszer bővítése? Könnyen bele tudjuk pakolni az éppen szükséges modulokat vagy sok időt vesz igénybe?


Mennyire tanulható

Ez a szempont egyénfüggő. Kinek melyik framework áll jobban kézre, melyik tetszik és melyiket tudja a leggyorsabban elsajátítani.

Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 5 / 5 (3 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Melyik keretrendszert válasszam? bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező