Lumen keretrendszer a Laravel fejlesztőitől

Szereted a Laravel keretrendszert, de kisebb projekteknél túl robosztus lenne? Itt a megoldás: Lumen keretrendszer.

Lumen keretrendszer a Laravel fejlesztőitől
Lumen telepítés Környezeti változók Útvonalkezelés Template rendszer Laravel 5 támogatás Mitől gyors a Lumen? Lumen értékelése

Nem titok, hogy nagyon szeretem a Laravel keretrendszer használatát. Sok mindent tud, de mégis gyorsan lehet vele haladni. Egy probléma van vele. Kicsit lassú. Így sajnos kisebb munkák esetében jobban járunk, ha keresünk egy kisebb és jóval gyorsabb keretrendszert. De mi van akkor ha nem szeretnénk lemondani a Laravel keretrendszer kényelmes és megszokott használatáról? A válasz egyszerű. Térjünk át a Lumen keretrendszer használatára.

Taylor Otwell a Laravel keretrendszer atyja kiadott egy új rendszert, ami felépítésében nagyon hasonló a Laravelhez, de úgy tervezte meg, hogy hatékonyan lehessen használni kisebb alkalmazások megírására, ahol a sebesség az elsődleges szempont. Az új keretrendszer neve Lumen lett. Nem minden funkciót lehet használni azonnal a Laravelnek. Elsősorban azoknak lesz alkalmas, akik vagy kisebb projekten dolgoznak, vagy nem használták ki a Laravel legtöbb funkcióját. Ha menet közben kiderülne, hogy át kell állni Laravelre, akkor sincs probléma. A Lumen keretrendszer kompatibilis vele. Akkor már csak egy kérdés van hátra. Mikor kezdjük a használatát?


Lumen keretrendszer telepítése


Akárcsak a Laravel esetében, a Lumen keretrendszer telepítése is nagyon egyszerű, hála a composer támogatásának.

Gépeljük be a következőt:

Ha feltelepítettük a keretrendszert, akkor láthatjuk, hogy kisértetiesen hasonlít a Laravel felépítésére. Próbáljuk meg elindítani a public könyvtárból. Az alábbi hibaüzenetet fogjuk kapni:

Ne keseredjünk el. Ez teljesen normális. Ha localon szeretnénk dolgozni, akkor két megoldás közül választhatunk:

1., Indítunk egy fejlesztői servert a következő paranccsal:

Ekkor, mint a megjelenő üzenet is tudatja velünk, a http://localhost:8000-en már használhatjuk is az alkalmazásunkat.


2., A public mappába lévő php kódot a következőképpen módosítsuk:


Környezeti változók használata


Már van egy feltelepített Lumen rendszerünk. Hát akkor kezdjük el használni is. Nézzünk bele a bootstrap/app.php fájlba. Láthatjuk, hogy jó pár lehetőséget be és ki tudunk kapcsolni. Itt tudjuk például az útvonalak elérését is megadni. Számunkra most az alábbi sor az érdekes:

Ha ezt bekapcsoljuk, akkor láthatjuk, hogy hibára fut, mert be szeretné húzni a .env fájl tartalmát. Nevezzük át a .env.example fájlt .env-re. Ha frissítjük a böngészőt, akkor látszólag semmi se történt, csak helyreállt minden. Nézzünk bele a .env fájlba. Itt tudjuk az olyan beállításokat elvégezni, ami egy adott környezetre jellemző lesz (pl.: adatbázis kapcsolat, debug mode (hibakeresés), stb. ).


Útvonalkezelés


Útvonalakat a route.php fájlba tudjuk szerkeszteni. Kezdéskor ezt látjuk benne:

Ez a kezdő oldal betöltésekor meghívja az üdvözlő képernyőt. Szerintem ez elég egyértelmű. Írjunk egy kicsivel bonyolultabb kódot.

Eléggé logikusan van felépítve nem? Ha jól csináljuk és átgondoljuk az útvonalakat, akkor a végeredmény egy teljesen logikus és jól átgondolt alkalmazás lesz. Ami probléma lehet az az, hogy túl nagyra fog nőni az alap route.php. Hozzunk létre még egy útvonalakat tartalmazó php fájlt. Definiáljuk a bootstrap/app.php fájlba a következőt:

Template rendszer


A Lumen keretrendszer tartalmazza a Laravel alapértelmezett Blade template rendszerét. Segítségével komplex html kódot tudunk egyszerűen és logikusan lehet vezérelni. Első lépésként hozzunk létre egy master.blade.php fájlt a resources/view mappába és másoljuk bele a következő kódot:

A route.php fájlt modósítsuk a következőképpen:

Ebbe az egyszerű alkalmazásba értéket adtam a text és az author nevű változóknak és master layout segítségével megjelenítettem. A blade template rendszerről többet a Lumen keretrendszer hivatalos oldalán lehet többet megtudni.

Laravel 5 keretrendszerbe illesztés


Előfordulhat fejlesztés közben, hogy valami olyan problémába ütközöl, hogy kénytelen vagy a Lumen keretrendszerről visszatérni a Laravelre, de nem szeretnéd előről megírni az alkalmazást. Szerencsére van erre is megoldás:

- Telepíts fel egy teljesen alap Laravel 5 keretrendszert

- Config és az app könyvtárakba átmásolni a kódot

- Útvonalakat és a template fájlokat áthozni a Lumen rendszerből


Látható, hogy ez nem nehéz feladat így leírva. Ráadásul ez fordítva is igaz. Ha úgy döntünk, hogy egy alkalmazást Laravelről átírunk Lumen rendszerre, akkor azt is megtehetjük.


Mitől gyors a Lumen keretrendszer?


A fenti bemutató alapján jól látszik, hogy a fontosabb funkciókat sikerült megőrznie, de sokkal gyorsabb is lett. De vajon mitől? A Laravel keretrendszer sok komponenst köt össze és azokat már az indulásnál használja. A Lumen rendszer ezzel ellentétben a sebességre helyezi a hangsúlyt és cserébe a rugalmasság kicsit háttérbe szorul és a rendszer indítást a lehető leggyorsabban valósítja meg. Pár funkciót például alapból le is tilt. Ezeket a funckiókat persze vissza lehet kapcsolni. Például a fent említett app.php-ba.


Lumen értékelése


Úgy tűnik nekem, hogy a Lumen keretrendszer nagyon igéretes és legfőképpen elég gyors ahhoz, hogy a későbbiekben is használjam. Kiváncsi vagyok a ti véleményetekre is. Mit szóltok hozzá? Titeket meggyőzött az első használatkor?
Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 4.5 / 5 (11 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Lumen keretrendszer a Laravel fejlesztőitől bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező