Sikeres domain név választás titkai

Induló weblapunkat a látogatók és a leendő ügyfelek a domain név alapján fogják azonosítani, ezért nagyon fontos a jó domain név választás.

Sikeres domain név választás titkai
Könnyen megjegyezhető Domain név hossza Kulcsszó használata Domain név variációk Lokalizáció Domain név ingyen Domain név ára


Egy új weblap indulásakor az első komoly kérdés, hogy milyen webcím alatt lesz elérhető. Ez viszonylag egyszerű feladatnak hangzik, de a domain név választás nem könnyű. Alaposan gondoljuk át, mert később már nagyon körülményes megváltoztatni. Összeszedtem, hogy mik azok a szempontok, amiket érdemes végiggondolni, ha az induló weblap domain nevét kiválasztjuk. Gondoljuk át alaposan, hiszen ettől is függhet, hogy sikeres weblap vagy sikertelen weblap tulajdonosai leszünk.


Könnyen megjegyezhető


Domain név választás titka a könnyű megjegyezhetőség. Törekedjünk rá, hogy olyan domain nevet válassszunk, amire az ügyfelek vagy a látogatók később is emlékezni fognak és így nagyobb eséllyel térnek vissza az oldalunkra, sőt nagyobb eséllyel is találnak rá. Milyen is a könnyen megjegyezhető domain? Például amit a mindennapi életben is gyakran használunk és ami összeköthető a cég tevékenységével.


Domain név hossza


Az ideális domain név hossza 4-6 karakterből áll. Az ennél hosszabb domain neveket már könnyebben gépelik félre a látogatók és nehezebben is jegyzik meg. 10 vagy annál hosszabb domain nevet lehetőség szerint ne válasszunk. Kerüljük a túlzott rövidítéseket is, amik már a könnyű megjegyezhetőség kárára menne. Például ha egy céget úgy hívnak, hogy Kovács és Társa Kft., akkor nem ajánlatos a ktkft.hu-t választani, mert senki se fog így rákeresni. Továbbá kerüljük a kevésbé ismert mozaikszavak is.


Kulcsszó használata


Keresőoptimalizálás szempontjából nagyon jó választás, ha a domain névbe szerepel a kulcsszó. A keresők nagyobb eséllyel jelenítik meg azokat a weblapokat a találati listában, amiknek a domain neve tartalmazza a keresett kulcsszót. Például: domainnev.hu. Természetesen csak akkor tudunk előre kerülni, ha maga a weblap is megfelelően van optimalizálva. Ráadásul ha a domain név kulcsszót is tartalmaz, akkor könnyebb is lesz megjegyezni.


Domain név variációk


Mit tehetünk ha a kiválasztott domain név már foglalt? Nézzük végig a lehetséges variációkat. Nézzük meg például a domainnev.hu domain nevet. Milyen jól lenne, nem? Megfelel minden követelménynek: könnyen megjegyezhető, lényegretörő, keresőoptimalizált és persze foglalt. Próbálkozzunk a különböző ragokkal és toldalékokkal. Például: domainnevek.hu, adomainnev.hu.

Jó alaposan gondoljuk meg, hogy mit választunk, mert ha nem figyelünk oda, akkor a konkurencia malmára fogjuk hajtani a vizet. Úgy válasszunk domain nevet, hogy közbe gondoljunk rá, hogy az emberek rákeresnek-e és nem fognak-e valamelyik hasonló oldalra menni-e. Ha viszont sikerül megtalálni a tökéletes domain nevet, akkor lehet, hogy érdemes a különböző variációk közül is párat lefoglalni.


Amit soha: kötőjel


A kötőjel használatát messze kerüljük. Az ügyfelek könnyen el tudják gépelni és akkor máris a konkuerncia weblapján találják magukat. Ezt szeretnénk? Nem ugye. És még lehet ennél is rosszabb. Ha a weblap címét el tudják gépelni, akkor bizony az emailt is. Bizalmas céges levelek mehetnek a konkurens céghez.

Lokalizáció


Megvan a domain név, akkor már csak a célközönséget kell behatárolni. Ha a legtöbb látogató, akit el akarsz érni magyar, akkor célszerű .hu domain nevet választani, ha viszont külföldi piacokat is megcélzol, akkor érdemes elgondolkodni a .com-os vagy a .eu végződéseken is.

Ha többnyelvű oldalt készítünk, akkor a legjobb megoldás, ha minden nyelvnek külön végződése van. Pl.: nextdesign.hu, nextdesign.com, nextdesign.fr. Ha ez nem kivitelezhető, mert a valamelyik foglalt, akkor egy domain név alatt valósítsuk meg a nyelvi változatokat. Pl.: nextdesign.hu, nextdesign.hu/en.

Domain név ingyen


Ez az amit soha nem szabad. Olyan minimális költsége van, hogy azt egy komoly vállalkozásnak ki kell tudnia fizetni. Ha viszont még erre is sajnálja valaki azt a pár ezer forintot, akkor valószínűleg nem gondolja komolyan az internetes jelenlétet. A domain név az ami reklámoz minket, így annak nem szabad komolytalanságot sugároznia.

Domain név ára


Szerencsére a domain nevek nagyon olcsók, így ha weblap készítésre kerül a sor, akkor ez a költség szinte elhanyagolható.


Ahogy a cikkemből is látszik a megfelelő domain név választása nem egyszerű feladat. Gondoljuk át alaposan, hogy hogyan szeretnénk ha megtalálnának a látogatók és milyen domain névvel fogjuk ezt elősegíteni. Ne sajnáljuk az időt. Nézzük végig az összes lehetséges variációt. Ha kell szánjunk rá több hónapot is.
Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 5 / 5 (7 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Sikeres domain név választás titkai bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező