Mi is az a responsive webdesign?

A responsive webdesign lényege az, hogy ugyanazt a tartalmat eltérő kijelzőn és felbontáson is megfelelően jelenítjük meg.

Mi is az a responsive webdesign?

Miért van szükség a responsive webdesign használatára?


Régebben a weboldalak megtekintése csak monitoron volt lehetséges, viszont manapság már szinte mindenki rendelkezik okostelefonnal vagy táblagéppel. Ha valaki gyorsan információhoz akar jutni, akkor már nem feltétlenül ül le egy számítógép elé, hanem előveszi a telefonját és rákeres az őt érdeklő tartalomra. Tehát weboldalunknak fel kell készülni arra, hogy esetleg nem asztali számítógépről fogják megnézni, hanem sokkal kisebb felbontásba. Milyen jó lenne, ha nem kellene több féle weboldalt készíteni, hanem egy oldal szolgálná ki az összes felhasználót és az összes készüléket. Erre használjuk a responsive design-t. Különböző méretekben készítjük el a design-t a weboldalhoz, ügyelve arra, hogy minden méretben szépen jelenjenek meg a képek, olvasható legyen a betűméret és könnyen lehessen navigálni az oldalon.


A technikai megvalósítás


Ezt technikailag úgy valósíthatjuk meg, hogy ha egy látogató érkezik az oldalunkra, akkor megvizsgáljuk a kijelzőjének a felbontását és a megfelelő stílust alkalazzuk a honlap megjelenítésére. Például ha valaki mobilon nézi a weboldalunkat, akkor bizonyos elemeket elrejtünk, másokat egymás alá csúsztatunk, vagy a mobilos nézethez igazodó menüt jelenítjük meg. Ez a fajta megoldás nem ad nagyon sok szabadságot, de mindenképpen megéri rászánni az időt.


Responsive keretrendszerek


Ha meg akarjuk könnyíteni a munkánkat vagy csak kíváncsiak vagyunk, hogy milyen responsive megoldások vannak, akkor keressünk rá a következő 2 keretrendszerre: Foundation vagy a Bootstrap. Az igényesebb helyeken csak a keretrendszerek bizonyos elemet használják és nem az egészet, mivel tele van olyan kódokkal és megvalósításokkal, amiket valószínűleg a mi munkánk során nem fogunk használni.
Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 4.3 / 5 (4 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Mi is az a responsive webdesign? bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező