Mi az a parallax design és mikor érdemes használni?

A parallax design már régóta jelen van a webes világba. Nagyon látványos és figyelemfelkeltő, de biztos, hogy hatékony is? Érdemes-e ilyen weboldalt választanunk?

Mi az a parallax design és mikor érdemes használni?

A parallax design lényege az, hogy amikor a felhasználó görget az oldalon, akkor az egymáson lévő képek vagy egyéb elemek különböző ütemben mozognak. Például a háttérkép lassabban mozog, míg az előtérben lévő kép gyorsabban. Így térhatást is elérhetünk, ami elég látványos tud lenni és a felhasználót odaszögezi a weboldal elé. Programozásilag ezt html5-el és css3-al tudjuk elérni.


A parallax design-t előnyei


- Vonzóvá és látványossá tehetjük a weboldalunkat és elérhetjük, hogy a látogató az oldalunkon maradjon és jobban megmarad benne a mi oldalunk, mint a többi "egyszerűbb" oldal.

- A látogatók nagyobb eséllyel kattintanak a weboldalra, további animációk reményében.

- Modern hatást kelt az oldalunk és szerencsére ma már egyre inkább elvárás egy weboldaltól a jó megjelenés és a modern technikák használata.


A parallax design-t hátrányai


- Legnagyobb hátránya az, hogy nagy képek kellenek hozzá. A nagy képek pedig több betöltődési időt jelent. Ez nagyon nem szerencsés a mai világba, amikor a látogatók azonnal információhoz akarnak jutni és nem szeretnek várni.

- Nem keresőbarát, mert a látványos effektek gyakran a tartalom rovására megy. Ráadásul a legtöbb parallax oldal egy oldalú, így a google csak egy oldalt fog eltárolni.

- Nem mindegyik böngésző támogatja a html5-öt és a css3-at. Szerencsére kevés ilyen van.

- Mobilon nem jó választás a nagy képek miatt és a paallax design miatt szükséges szkriptek miatt.


Akkor most használjuk vagy sem


Használhatjuk, de csak mértékkel. Illesszünk a weboldalba egy-két effektet, hogy szebb és látványosabb legyen, de közbe figyeljünk a tartalomra és persze az oldalunk sebességére is. Ha így teszünk, akkor biztos, hogy el fogjuk érni a kívánt hatást.Az alábbi oldalon megtekinthetünk pár szépen elkészített parallax oldalt: www.awwwards.com/websites/parallax/.

Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 5 / 5 (4 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Mi az a parallax design és mikor érdemes használni? bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező