Egyoldalas weblapok előnyei és hátrányai

Egyoldalas weblapok nagyon népszerűek. Ez nem is csoda, hiszen nagyon látványosak és minden információt megtalálunk egy helyen. De biztos, hogy jó választás lenne nekünk is?

Egyoldalas weblapok előnyei és hátrányai
Egyoldalas weblapok előnyei Egyoldalas weblapok hátrányai Kiknek jó választás

Biztos mi is már találkoztunk a webet böngészve olyan weblappal ami csak egy oldalból állt. Az esetek többségében ezek a weblapok nagyon szépek, vannak bennük látványos animációk és figyelemfelkeltőek is. De vajon nekünk is jó választás lenne egy ilyen weblap? Nem biztos. Nézzük végig, hogy milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár az egyoldalas weblap.


Egyoldalas weblap előnyei


Megjelenés


Az egyoldalas weblapok legnagyobb előnye kétség kívül a vizuális megjelenés. Az ilyen oldalakat általában telepakolják jobbnál jobb effektekkel, animációkkal és egyedi megvalósításokkal. A készítők pontosan tudják, hogy mivel csak egy oldal áll a rendelkezésükre, ezért ott kell lenyügőzni a látogatót.

Nézzünk erre egy példát: Beagle by Podio: Proposal Software

Kezdjünk el lefelé görgetni és élvezzük az egyedi megvalósítást és a különleges effekteket. Ti mit szóltok ehhez a weblaphoz? Meggyőzött titeket?


Tartalom


Egyoldalas webdesign fő célja az, hogy egy adott szolgáltatást vagy terméket bemutasson. Leginkább egy prezentációhoz tudnám hasonlítani. Rövid, lényegretörő információk szerepeljenek az ilyen weblapokon. Nem az a cél, hogy mindent elmondjuk az adott termékről, szolgáltatásról hanem, hogy felkeltsük a látogató figyelmét, érdeklődését és mire a lap aljára ér, már késztetést érezzen rá, hogy kapcsolatba lépjen velünk vagy megrendelje az ajánlott terméket.


Felhasználói élmény


Egyoldalas webdesign segítségével a tartalmat egy helyen tudjuk megjeleníteni. Könnyű a weblap bejárása, hiszen csak görgetni kell lefelé és nem kell a különböző menüpontokat végigkattintani, hogy megkapjuk az általunk keresett információkat. Ez elég kényelmessé teszi a használatát, ráadásul még könnyebben tud fókuszálni a látogató a tartalomra.

A tartalom az ilyen oldalakra különböző szekciókba vannak rendezve, így ha keresünk valamit, akkor nagyon könnyen tudjuk megtalálni. A készítőknek természetesen nagyon kell rá ügyelniük, hogy milyen sorrendbe és milyen mennyiségben adagolják a tartalmakat, hogy a látogató ne akarjon kilépni az oldalról.


Látogató vezetése


A különböző szekcióknak hála és persze azért, mert csupán egy oldalról beszélünk, nagyon könnyen lehet vezetni a látogatót. Mi határozzuk meg, hogy melyik tartalom melyik után következik és a weblap bejárása nem attól függ, hogy a felhasználó melyik menüpont után melyikre kattint. Hagyomás weblap esetében, nem is biztos, hogy az adott látogató végigkattintja a menüpontokat.

Látogató vezetését nagyban elősegíti a weblap céljának megvalósítását. Ha jól adagoljuk az információt, akkor a lap aljára már egy vevővel leszünk gazdagabbak. Természetesen ehhez a weblapot is jól kell felépíteni, mert attól még, hogy egy oldalunk van, a látogatók bezárhatják.


Olcsóbb


Az egyoldalas webdesign előállítási költsége alacsonyabb, mint a komplexebb weblapoké. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a weblapok nem igényelnek sok munkát, csak jóval költséghatékonyabb az elkészítése, mint a hagyományos weblapoké.


Mobilbarát


Fő előnyei közé tartozik az is, hogy mobilon nagyon kényelmes a használata. Nem kell a menüpontokkal bajlódnunk, hanem csak görgetünk lefelé és olvassuk a tartalmat. Az ilyen oldalakat szeretjük, igaz?


Keresőbarát oldal


Mivel egy weboldal van, amin feltehetőleg kellő mennyiségű és minőségű tartalom van, ezért az az egy oldal keresőoptimalizálás szempontjából megfelelő. Ezen az oldalon optimalizáljunk egy-két kulcsszóra és próbáljuk meg ezekre a kulcsszavakra jó helyezést elérni a keresőkben.


Egyoldalas weblapok hátrányai


Tartalom


Ahogy a tartalom előny lehet, úgy hátrány is. Nem szabad tól sok tartalommal feltölteni az egyoldas weblapokat, mert a látogatók nem fogják a végtelenségig görgetni az oldalt. Jól gondoljuk át, hogy mi az amit közölni akarunk a látogatóval és csak a lényeget töltsük fel. Ha viszont sok mindenre szeretnénk kitérni a weblapon, akkor több oldalba is gondolkodjunk.


Keresőoptimalizálás


Mint sejthető, a keresőoptimalizálás a legnagyobb probléma az ilyen weblapokkal. Mivel csak egy oldalunk van, ezért a találati listán is csak egyszer fogunk szerepelni. Ezzel sajnos nem tudunk mit tenni. Mérlegelni kell, hogy biztos, így is tudunk-e elég hatékonyak lenni.

Az egyoldalas webdesign velejárója még, hogy nem tudunk több kulcsszóra is eredményesek lenni. Ha több oldalunk van, akkor ezt könnyen megtehetjük. Minden oldalt más-más kulcsszóra optimalizálunk, így nagyobb eséllyel fognak a látogatók rátalálni az oldalunkra.


Weboldal mérése


Az egyoldalas webdesign hátránya még, hogy nehezebb mérni a látogatói viselkedést is. Nem fogjuk pontosan tudni, hogy hol is veszítettük el az ügyfelet és melyik résznél döntött úgy, hogy kilép az oldalról. Ha pontos információt szeretnél kapni a látogatók minden viselkedéséről, akkor ne egyoldalas webdesign elkészítésében gondolkodj.


Lassú


Ha megnéztük a fenti linket, akkor egyből feltünhetett, hogy a weblap nem túl gyors. Ezt a lassúságot szokták ellensúlyozni elöltöltővel, ami gyakorlatilag arra szolgál, hogy a látogatók figyelmét lekösse, amíg a weblap be nem töltödik. Személy szerint én nem szeretem ezeket. Számomra az a legfontosabb, hogy az oldalt minnél hamarabb tudja a látogató böngészni.

Ha egyoldalas webdesign mellett döntünk, akkor nagyon figyeljünk a sebességre. Nem elég ha asztali számítógépen gyors, gondoljunk a mobilos látogatókra is.


Kiknek jó választás


Olvashattunk itt pro és kontra véleményeket az egyoldalas webdesign használatáról. Akkor most jó, vagy nem és kiknek jó választás?

Elsősorban olyan cégeknek érdemes ilyen weblapot választani, akiknek nincs sok szolgáltatásuk és legfőképpen nincs sok tartalom, amit fel tudnának tölteni a weblapra. Ilyenkor hatékony lehet egy látványos bemutatkozó oldal, amin a felhasználó egyszer végigmegy és el tudja dönteni, hogy érdekli-e az adott cég vagy sem.

Véleményem szerint, ha sikerül egy ilyen oldalt kialakítani és felfuttatni, akkor gondolkozzunk el a több oldalas változaton is, mellyel már jobb eredményeket tudunk elérni.
Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 4.2 / 5 (5 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Egyoldalas weblapok előnyei és hátrányai bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező