Egyedi webdesign készítése vagy weblap sablon vásárlása?

Weblap készítés során melyiket érdemes választani? Egyedi webdesign készítése legyen vagy weblap sablon? Melyiknek mik az előnyei és hátrányai?

Egyedi webdesign készítése vagy weblap sablon vásárlása?
Mit jelent a weblap sablon? Weblap sablonok előnyei Ingyenes weblap sablonok hátrányai Weblap sablonok hátrányai Egyedi webdesign készítés előnyei és hátrányai Most akkor melyiket válasszam?

Manapság ha egy cég vagy vállalkozás weblapot szeretne csináltatni, akkor általában a következő elvárások vannak: legyen modern, szép, vonzó és persze olcsó. Ilyen eseteben a weblap készítő cégnek egy választása van. Egy már előre elkészített weblap sablon használata. Ez biztos, hogy a legjobb megoldás? Milyen előnyei és hátrányai vannak a weblap sablonok használatának? Megéri használni őket vagy esetleg érdemes jóval többet költeni az egyedi webdesign készítés során? Bejegyzésemben végigveszem, hogy milyen előnyőkkel és milyen hátrányokkal jár a weblap sablon, illetve az egyedi webdesign használata.


Mit jelent a weblap sablon?


Weblap sablonnak nevezzük, azokat az oldalakat, amelyek már előre el vannak készítve és ingyen vagy nagyon olcsón beszerezhetjük őket. Ha rákeresünk az interneten, akkor nagyon sok oldalról tudunk ilyet letöletni vagy pénzért megvenni. Legismertebbek: themeforest, templatemonster.


Weblap saplonok előnyei


Nagyon olcsók vagy akár ingyenesek


Weblap sablonok árai nagyon változók lehetnek. Léteznek ingyenesek is, de a legdrágábbak is maximum 50-60 USA Dollár között vannak. Weblap sablon ára függ attól, hogy csak a html változatot vesszük meg, vagy esetleg egy olyat, ami egy megadott tartalomkezelő (CMS) alá van már illesztve.


Időt spórolunk meg


Weblap sablon vásárlásakor a teljes kódot is megkapjuk, így nagyon megkönnyíti a munkánkat. Nem kell a kódot saját magunknak elkészíteni. Sablon segítségével, akár pár nap alatt is elindulhat a weblapunk a nulláról.


Kevesebb szaktudást igényel


Kisebb módosításokat alapszintű webes ismeretekkel is el tudunk végezni. Jóval kisebb szaktudást igényel, mintha a teljes design-t és programozást nekünk kellene elvégezni.


Nem kell kitalálni


Websablonok legvonzóbb tulajdonsága az, hogy nem kell kitalálnunk, egyeztetnünk és egy grafikussal elvégeztetni a tervezést. Felmegyünk az egyik sablongyüjtő oldalra, végignézzük a kinálatot és megvesszük. Mennyivel egyszerűbb ez, mint ha mi magunk készítenénk vagy készítettnénk egy webdesignt.


Követik a webes trendeket


A gyüjtőoldalak legnagyobb előnye, hogy nagyon sokféle stílsú weblap található rajta. A sablonok készítői igyekeznek az éppen aktuális trendnek megfelelni. Ez számukra is nagyon fontos, hiszen minden eladott sablon után kapnak egy bizonyos százalékot. Így ők is érdekeltek abban, hogy a lehető legjobb munkát végezzenek. Természetesen ez általában nem az ingyenes weblap sablonok esetében igaz.


Ingyenes weblap sablonok hátrányai


Ha nagyon olcsón szeretnénk megúszni a weblap készítés költségeit, akkor az egyik leggyakoribb megoldás, hogy ingyenes sablon választunk és azt mi magunk próbáljuk meg egy szintén ingyenes tartalomkezelő rendszer alá beépíteni. Kezdetben ez tényleg jó megoldásnak tünhet, de hamar rá fogunk jönni, hogy ez se időbe, se hatékonyságba nem kifizetődö.


Hibát ír ki, mi lehet a baj


Ezzel találkoztam munkám során a legtöbbször. Mivel ingyenes weblap sablonról beszélünk, ezért hiba vagy segítség esetén nincs kihez fordulni. A fizetős sablonoknál általában van egy fórum vagy egy külön felület, ahol kérdéseinket tehetjük fel. Ingyenesnél ilyen nincs.


Nincs frissítés


Ha pénzért veszünk egy sablont, akkor azt a készítő nagy valószínűséggel tovább fogja fejleszteni. Idővel úgy funkciók kerülnek bele, vagy a régi modulokat, kódokat frissítik. Ingyenes weblap sablonok esetében ez sincsen.


Hanyag kódolás


Mivel ingyenes sablonról van szó, ezért nem csoda, hogy csak gyorsan össze lett dobva és nem figyeltek oda a kódolásra. Miért is tették volna? Úgyse fog pénzt keresni vele.


Remélem ez a három érv kellően elrettentett minket az ingyenes weblap sablonok használatától. Ha nem, akkor megemlíteném, hogy a fizetőseknek is vannak hátrányai. Olvassa tovább a cikkemet, ha szeretné megtudni, hogy mik a weblap saplonok hátrányai.


Weblap sablonok hátrányai


Nem egyedi


Ahogy mi is úgy másik is megvehetik, használhatják. Elég kicsi rá az esély, hogy a látogatók találkoznak a mi általunk használt weblap sablonnal más weboldalon, de azért előfordulhat. Eddigi webes pályafutásom alatt egyszer találkoztam olyan esettel, hogy az egyik látogató jelezte, hogy egy cégnél ugyanaz a sablon van, mint a konkurenciánál. Ez akkor nem okozott fennakadást, mivel a cég a weblap elkészültekor jelezte a megrendelőnek, hogy ha weblap sablont használ, akkor előfodulhat ilyen eset. De mi lett volna ha nem teszi?


Nehezebb vele dolgozni


Ha egy kész sablont veszünk, akkor a kódot nem mi készítjük, így először végig kell rágnunk magunkat az egész kódon és utána tudjuk csak a saját izlésünk szerint módosítani, változtatni. Sajnos rá kell szánnunk az időt. Ha pedig új elemeket akarunk beépíteni, akkor előfordulhat, hogy nehezebben tudjuk fejleszteni, mintha saját kódunkkal dolgozni.


Hasonlóság


A sablonok egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy a legtöbb hasonló felépítésű és kinézetű. Rengeteget végig kell nézni mire ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt. Tehát itt is rá kell fordítani az időt.


Ha van rá pénzünk és igényünk is, hogy egyedi megjelenésünk legyen a neten, akkor egyedi webdesign készítése a legjobb megoldás. Nézzük végig, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.


Egyedi webdesign készítés előnyei és hátrányai


Egyedi megjelenés


Ha a webes arculatunkat elkészítetjük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a látogató nem találkozik ugyanolyan weboldallal mint a miénk. Teljesen egyediek leszünk és ha jó munkát végzett a grafikus és a webprogramozó, akkor ezt a látogatók is díjazni fogják. Ha a látogató rátalál az oldalunkra, akkor pár másodpercünk van, hogy meggyözzük a látogatót, hogy maradjon a mi oldalunkon. A meggyőzés egyik legjobb eszköze az egyedi grafika. Olyan, amilyet még sehol se látott. Ha ez sikerült és felkelti az érdeklődését, akkor már csak a tartalomnak kell megfelelőnek lennie.

Az egyedi megjelenés egyben azt is jelenti, hogy a grafika tökéletesen passzolni fog a cég arculatához, mivel nem a már kész sablont illesztjük a cég igényeihez, hanem már eleve a cégre szabatjuk a grafikát.


Egyedi webdesign készítés költsége


A grafikus munkája természetesen jóval drágább, mint egy sablon megvétele, viszont igényesebb és a design is egyedi. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen egy jól elkészített design nagyon sok munkát és tapasztalatot igényel. Megéri ennyi áldozni egy weboldalra? Ha van rá keret, akkor igen. A weben való jelenlét a legolcsóbb reklámozási forma. Ha képesen vagyunk egy egyedi és minden szempontból igényes weblapot készíteni vagy készítettni, akkor a befektetett pénz a sokszorosát fogja visszahozni nekünk.


Saját kódolás


Ha a design elkészült, akkor azt még le is kell kódolni, ami természetesen plusz költséget vagy plusz időráfordítást igényel. Mivel egyedi kódot fogunk írni, ezért sokkal könnyebb lesz a későbbiekben fejleszteni, módosítani.


Most akkor melyiket válasszam?


Olvashattunk előnyöket és hátrányokat is az egyedi webdesign készítés és a weblap sablonok esetében. De akkor melyiket válasszuk? Ha megtehetjük, hogy kifizetjük a jóval drágább egyedi webdesign készítés költségét, akkor mindenképpen azt válasszuk. Összességében sokkal profibb és a látogatók szempontjából vonzóbb weboldal tulajdonosai lehetünk, ha egyedi webdesignt választunk. Ha viszont nem tudjuk, vagy nem akarunk ennyit áldozni rá, akkor válasszuk a weblap sablonokat. Igaz, hogy nem egyediek, de ha rászánjuk az időt, akkor találhatunk különleges és egyedi megoldásokat tartalmazó weblap sablonokat.

Egy valamit viszont ne feledjünk. Hiába a jó design és a megnyerő külső, egy weblap csak akkor lesz sikeres, ha értékes tartalommal rendelkezik és megfelel a látogatók elvárásainak. Ha ez nem teljesül, akkor hiába fizettünk ki rá sok pénzt, nem fogjuk a kivánt célt elérni vele.
Kérem értékelje a cikket! (1-től 5-ig)

Jelenleg: 4.4 / 5 (9 szavazat)

Köszönöm a szavazatod.
Már értékelte ezt a cikket.

Nincs hozzászólás a(z) Egyedi webdesign készítése vagy weblap sablon vásárlása? bejegyzéshez
Szóljon hozzá, reagáljon Ön is
Köszönöm a hozzászólását. Jóváhagyás után megjelenik majd az oldalon.
Név mező kitöltése kötelező

Üzenet mező kitöltése kötelező